VPS is een afkorting van Virtual Private Server wat in de praktijk betekent dat een server die eruit ziet en zich gedraagd net als elke dedicated server, terwijl het in werkelijkheid de server hardware deelt met andere virtuele private servers. Meestal is een VPS bedoeld als VDS die op zijn beurt is een afkorting van Virtual Opgedragen Servers. Ook een VPS kan worden aangeduid als VM wat een afkorting van Virtual Machine.

VPS wordt meestal als een goedkoper alternatief beschouwd voor de dedicated server als gevolg van volgende redenen:

1-Hardware Consildation:
Het is meestal veel goedkoper om 1 grote server te kopen dan het kopen van 4 kleinere servers waarop in totaal dezelfde specs staan als de enorme server. Dit is het geval, omdat alle servers hun hardware delen en onderdelen die geen waarde toevoegen aan de prestaties tijdens het toevoegen aan de totale prijs zoals voeding, behuizing en moederbord.

2- Resource Sharing:
Een enkele server wordt niet de gehele tijd volledig benut (eigenlijk het wordt zelden volledig benut). Dus als we meer dan één server draaien op dezelfde hardware kunnen andere servers de ongebruikte middelen van andere server gebruiken om hun prestaties te verbeteren . Dit op zijn beurt geeft de VPS een kans om uit te voeren wat een dedicated server met dezelfde specs doet in sommige gevallen.