POP
Het POP-protocol heeft als voordeel dat het aantal berichten dat je kunt opslaan gelijk is aan de opslagcapaciteit van je computer. Ook kun je berichten die op je computer zijn opgeslagen bekijken, zonder dat een internetverbinding noodzakelijk is. Echter, het lezen van je e-mail op verschillende computers of e-mailprogramma's zal voor problemen zorgen. Bovendien loop je het risico e-mail kwijt te raken als je harde schijf crasht.

IMAP
IMAP lost de nadelen van POP op: je kunt meerdere applicaties gebruiken om dezelfde inbox te benaderen en je e-mail blijft bewaard als je computer crasht. Echter is het iets lastiger om je e-mail offline te lezen, omdat de e-mail op de server staat. Je hebt dus een internetverbinding nodig om mails binnen te halen. Mails die al zijn geladen kun je wel lezen.

Richtlijnen voor POP en IMAP

Hieronder volgen enkele richtlijnen om je te helpen kiezen tussen POP en IMAP. Bij twijfel is IMAP doorgaans de beste keuze. Kom je er met deze richtlijnen niet uit en wil je graag persoonlijk advies, neem dan gerust contact met ons op.

Gebruik POP of IMAP. Allebei tegelijk gebruiken op meerdere apparaten zorgt voor problemen.

Gebruik IMAP als je jouw e-mail op meer dan één computer (of apparaat) wilt kunnen lezen.

Als je meerdere programma's wilt gebruiken, gebruik dan voor ieder programma IMAP.

De webmail werkt met POP. Gebruik je webmail naast je e-mailprogramma, gebruik dan POP.